С две гласувания и технически гаф избраха Орешарски за премиер

DenNews.bg
29.05.2013
размер на текста:

С гласуване, прегласуване и технически гаф предложеният от БСП Пламен Орешарски бе избран от парламанета за нов премиер на България.
При първоначалното гласуване освен депутатите от Коалиция за България и ДПС се регистрираха деветима народни представители от ГЕРБ, като така осигуриха кворум. Волен Сидеров и групата на Атака не се регистрира и не участва в гласуването, въпреки че бяха в залата.
След приключване на гласуването се оказа, че 121 депутати са гласували със „за”, против бяха 8.
Депутатите от Атака посрещнаха регистрацията на деветимата от ГЕРБ с ръкопляскания и викове. След това бе поискано прегласуване, но част от пултовете по банките отказаха и процедурата бе прекратена от председателя на НС Михаил Михов. 217 депутати дадоха вота си в прегласуването, 120 бяха „за”, а 97 депутати от ГЕРБ гласуваха „против”.
Така групите на БСП и ДПС се изправиха на крака и поздравиха новия премиер с аплодисменти.
Със 119 гласа „за” бе прието и поименният състав на правителство „Орешарски”. 217 народни представители участваха в процедурата по гласуване, 119 подкрепиха кабинета, а 98 гласуваха „против”. Веднага след това групата на Атака напусна залата.
Новият премиер и правителството му положиха клетва, като на крака в залата бяха бившият премиер Бойко Борисов и депутатите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети