Орешарски представи кабинета си пред президента, смени скандален министър за часове

DenNews.bg
28.05.2013
размер на текста:

Кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски представи структурата на новия кабинет и имената на министрите пред президента Росен Плевнлиев. Само за часове, т.е. през нощта, Орешарски е извършил рокада, след като вчера се надигна негодувание срещу кандидатирания за министър на ивестиционното проектиране проучвания Калин Тихолов, чието име е забъркано в скандала „Дюнигейт” за незаконното застрояване на Черноморието. Иван Данов ще замени Тихолов. По думите на Орешарски Иван Данов има сериозна академична биография в УАСГ, както и практичеки опит. Проф. д-р архитект Иван Данов е преподавател в УАСГ. Според академичната справка, публикувана на страницата на университета, Иван Данов е професор, ръководител на катедра "жилищни сгради". Владее английски, немски, френски и руски език.
"Проучвателният мандат е приключил успешно и подписах указ, с който предлагам Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото редовно заседание." Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след протеклата по-малко от 30 минути среща с Орешарски и Сергей Станишев.
Кандидатът на левицата за премиер е подбрал 16 министри. За първи вицепремиер и министър на правосъдието е избрана Зинаида Златанова. Тя ръководеше представителството на Европейската комисия в България. В отбора на Орешарски е запазено едно вакантно място за икономически вицепремиер. Вероятно това ще е Меглена Плугчиева.
„Предлагаме ново министерство, което се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове”. С тези думи започна представянето на кабинета си Пламен Орешарски на „Дондуков” 2.
„Предлагам Министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, и ще отделим само туризма като агенция”, каза той.
Друго изменение е Министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта, смята Орешарски, който предлага за шеф на ведомството Марияна Георгиева. Тя е специалист по синтаксис.
Кабинетът на Орешарски ще бъде гласуван в парламента в сряда. На въпрос дали ще бъде приет съставът му, Орешарски днес отговори: „100-процентова сигурност няма за нищо на този свят”.
На срещата при президента лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че новите министри са "силни професионалисти". Традиционно той разкритикува кабинета на ГЕРБ, че е имал силов вицепремиер в лицето на Цветан Цветанов. "МВР беше силно партизирано, а това не трябва да се допуска.
МВР трябва да бъде стожер на държавността", каза Станишев.
Докато държавните мъже се съвещаваха, пред президентството рано сутринта се събраха около 20 души, които настояваха за касиране на изборите, информира btvnews.bg.
Ето и имената на предложените министри:
Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи
Зинаида Златанова – вицепремиер, министър на правосъдието
Драгомир Стойнев – министър на икономиката, енергетиката и туризма
Петър Чобанов – министър на финансите
Анелия Клисарова – министър на образованието и науката
Кристиан Вигенин – министър на външните работи
Искра Михайлова – министър на околната среда и водите
Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика
Таня Андреева – министър на здравеопазването
Петър Стоянович – министър на културата
Марияна Георгиева-Бенчева – министър на спорта
Ангел Найденов – министър на отбраната
Данаил Папазов – министър на транспорта
Меглена Плугчиева – вицепремиер, отговарящ за еврофондовете
Димитър Греков - министър на земеделието
Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие и благоустройството
Иван Данов, сменя Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети