Братя Коен и дамско любовно дуо са големите победители в Кан

DenNews.bg
27.05.2013
размер на текста:

Златната палма в ръцете на режисьора Абделатиф Кешиш

Братя Коен и дамско любовно дуо са големите победители на тазгодишното издание на кинофестивала в Кан. Златната палма отиде при "Животът на Адел" на френския режисьор Абделатиф Кешиш, след като в събота филмът бе отлчиен с наградата на Международната асоциация на кинокритиците. Голямата награда Гран при спечели лентата "Inside Llewyn Davis" (В съзнанието на Луин Дейвис) на братя Коен.
В неделната вечер "Докосване на греха" на китайския режисьор Дзя Джанке му донесе наградата за най-добър сценарий. Той показва как общество, попаднало във водовъртежа на бурното икономическо развитие, се сблъсква с корупцията, разслоението на бедни и богати и насилието вътре в обществените отношения.
Мексиканецът Арнат Ескаланте стана най-добър режисьор в Кан тази година. Наградата за най-добра мъжка роля на 66-я кинофестивал в Кан спечели 76-годишният американски актьор Брус Дърн за изпълнението си във филма "Небраска". За най-добра актриса бе обявена французойката Беренис Бежо за ролята си във филма "Миналото".
Филмът "Животът на Адел - глава Първа и Втора" е лесбийска драма с много откровени еротични сцени, на френския режисьор от туниски произход Абделатиф Кешиш.
Оригиналното му заглавие е La Vie d'Adele - Chapitre 1&2, но ще бъде разпространяван и като Blue is the Warmest Colour.
Главната героиня е 17-годишна, много обича децата и мечтае да стане учителка. Но още от 15-годишна изпитва смущаващо колебание с какви предпочита да се среща - момчета или момичета. Среща особено загадъчна жена със синкави коси и се влюбва в нея. Филмът е създаден по мотиви от много популярен във Франция комикс.
Комедията "В съзнанието на Луин Дейвис" на Итън и Джоуел Коен получи Гран при - втората по важност награда.