МИ-5 искало на своя страна един от убийците в Лондон

DenNews.bg
25.05.2013
размер на текста:

В продължение на половин година британското контраразузнаване МИ-5 водило разговори в опит да вербува единия от двамата убийци, размахали мачета по улиците на Лондон и зверски заклали 25-годишния военен Лий Ригби, предаде Би Би Си, цитирана от bTV.
Разкритието за Майкъл Адеболаджо направи неговият приятел Абу Нусайби в интервю за медията. По думите му, агенти на МИ-5 в продължение на половин година се интересували дали Адеболаджо познава определени лица. След като получили отрицателен отговор от него, те му предложили да работи за службите.
Адеболаджо споделял пред Нусайби, че телефонът му се подслушвал. Приятелят на убиеца посочи още, че Адеболаджо е бил измъчван в Кения, което радикализирало възгледите му.
Абу Нусайби е бил задържан от служители на отдела за борба с тероризма към британската полиция няколко минути след записа на интервюто за Би Би Си. Смята се, че Нусайба е свързан с екстремисти, които са част от забранената група „Ал Мухаджирун”.
Майкъл е бил арестуван, докато е учил в кенийско село миналата година. След като отказал да отговоря на въпросите на полицаите Адеболаджо е бил подложен на сексуален тормоз. При завръщането си във Великобритания той бе по-затворен и вече не толкова жизнерадостен, разказва Нусайба.
Миналата година пък Адеболаджо се е консултирал с адвокат, като се е оплакал от „тормоз” от страна на МИ-5. Британското разузнаване вече си навлече критики за това, че е било информирано за Адеболаджо, но не го е класифицирало като терористична заплаха.
На силен натиск бяха подложени и силите за сигурност във Великобритания, за да обяснят защо убийците на Лий Ригби не са били наблюдавани, особено при условие, че единият от тях е нигерийски християнин, приел исляма наскоро.
Британските служби предизвикаха критики, след като стана ясно, че двамата заподозрени, които в сряда всяха ужас в цялата страна, са били известни на полицията и на вътрешното разузнаване от около 8 години.
Междувременно Скотланд Ярд освободи двете жени, задържани във връзка с разследването на убийството на британския военнослужещ. Прокуратурата не е предявила обвинения на жените, едната от които е на 29 години, а другата - на 31 години, пише btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети