Лондон ври и кипи след зверско убийство с мачете

DenNews.bg
23.05.2013
размер на текста:

Напрежението в Лондон ескалира след вчерашното публично убийство на военен, който бе заклан с мачете от двама нападатели на улицата. Правителството разглежда случая като терористичен акт.
В отговор на убийството бяха нападнати две джамии и двама души бяха арестувани. Единият - за расово мотивирано нападение. Около 250 души - поддръжници на крайнодясната партия „Английска лига за отбрана", се събраха до гарата в югоизточен Лондон и хвърляха бутилки по полицаите.
Премиерът Дейвид Камерън свиква днес спешна среща на групата за извънредни ситуации "Кобра", след като вчера прекъсна визитата си във Франция.
Вчера двама мъже, въоръжени с пистолети и мачете, нападнаха мъж и го убиха. Полицията стреляла по нападателите, убили единия и ранили другия. Според очевидци извършителите на атаката викали на арабски "Аллах е велик!"
Би Би Си цитира разказ на очевидец, според когото двамата нападатели са изглеждали като обезумели и след като са убили по жесток начин жертвата си, са влачили тялото му до средата на улицата, а после са се въртели около него, размахвайки ножове и пистолет, като са карали хората наоколо да ги снимат.
Според друг очевидец, цитиран от Би Би Си, двамата са крещяли "Аллах е велик".
Британската телевизия ITV излъчи шокиращи кадри, в които единият от нападателите се обръща към камерата с кървави ръце,
а жертвата му се вижда зад него, с думите:
"Кълнем се във всемогъщия Аллах, че никога няма да спрем да воюваме с вас. Единствената причина да го направим е, че мюсюлмани умират всеки ден. Този британски войник е "око за око и зъб за зъб". Съжаляваме, че жени трябваше да видят това, но в нашите земи жените стават свидетели на това всеки ден. Никога няма да сте в безопасност. Свалете правителството си, него не го е грижа за вас."
Нападението е извършено в близост до казармите на артилерийска част на британската армия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети