Пчели сапьори хвръкват над Хърватия

DenNews.bg
22.05.2013
размер на текста:

Хърватски учени успяха да обучат пчели за сапьори. Взводът насекоми ще търси по миризмата невзривени мини, останали от въоръжения конфликт в Хърватия през 90-те години, предаде ИТАР-ТАСС.
Пчелите могат да различават миризми не по-лошо от кучетата. За насекомото не е никакъв проблем да запомни как мирише взривно вещество и да го търси, каза професорът от Загребския университет Никола Кежич, цитиран от БТА.
Самият процес на "тренировки" на пчелите е прост - в храната им се прибавя малко количество тротил, при което след няколко хранения у насекомите възниква асоциация за взривното вещество.
Плюсът на използването на пчелите в качеството на сапьори е това, че процесът на тренирането им е евтин, за разлика от тренирането на кучета и плъхове. Освен това теглото на пчелите е толкова малко, че те не могат да активират взривателите за мини и няма риск за хората наоколо.
От 1991 до 1995 година на територията на Хърватия са били поставени над 90 хиляди мини, при взривяването на някои от които са загинали или са били ранени най-малко 2,5 хиляди души.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети