Борисов обеща подкрепа на Орешарски, Сидеров избухна от първия ден

DenNews.bg
21.05.2013
размер на текста:

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще получи мандат за формиране на правителство от президента Росен Плевнелиев в четвъртък, изрази убеденост, че следващият кабинет ще бъде не негов, а на БСП и ДПС. В първото си слово пред новоизбраните депутати Борисов изрази увереност, че следващият премиер ще бъде предложения от БСП Пламен Орешарски и обеща подкрепа „от ГЕРБ за мерките, които трябва да се предприемат”. „Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа. Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е, на което можете да разчитате”, обяви Борисов.
Той ще предложи нов кабинет, но знае, че няма да получи подкрепа от депутатите, но въпреки това не може да си обясни на каква основа би стоял кабинет БСП-ДПС-Атака. „Трудно е да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и Атака при такива различия в програмите им. Задължен съм да предложа състав на правителство. Ако нашият кабинет не получи подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като постоянен коректив, който ще предлага решения. Най-лошият сценарий за България са безпринципни коалиции. Няма тема, по която и трите партии да са поели еднакви ангажименти пред избирателите си”.
„Призовавам Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да застане начело. Механичен сбор от партии не може да даде възможност за управлението на страната”, смята Бойко Борисов.
Борисов призова и за „спиране на взаимно партийно омаскяряване”. „ГЕРБ няма да работи с този тон. Обръщам се към всички политически партии да положат максимални усилия и да направят същото. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в българската политика”, каза от трибуната той.

Станишев: Гледат ни хора на ръба и отвъд отчаянието


В първото си обръщение от трибуната на 42-рото НС лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че въпреки партийните различия, всеки в парламента трябва да работи за подобряване на ситуацията в страната.
„България е затаила дъх – какъв дух, тон и съдържание ще дадем народните представители на българския парламент. Гледат ни гражданите на ръба и отвъд отчаянието, със затаен гняв заради мизерията и несигурността, заради усещането за погазена справедливост”, каза той.
Според него всички парламентарни групи са изправени пред изпитания. „Чухме Борисов – дава някакви надежди, че може да има и поле за съгласие. Жалко, че в продължение на 4 г. с цялата власт, нещата не бяха Радвам се, че ГЕРБ подкрепя нашата мярка за увеличаване на майчинските от 240 на 310 лв., но колко пъти беше предлагано?”, попита Станишев.
И продължи: „Аз съм от старите народни представители. През 2001 г имаше ведрост. 2005 г. парламентът стартира с остра конфронтация, но се постигнаха компромиси и съгласие за еврочленството. 2009 г. една политическа сила влезе в НС като легион и така се държа 4 г.”.
Според него българите са поискали дълбока, а не козметична промяна. За първи път от 1990 г. едно правителство си тръгна заради улични протести.
Вие създадохте виртуален свят на магистрали и асфалт, и реален, в който хората изнемогват, Събудете се, обърна се той към групата на ГЕРБ.

Лидерът на ДСП призова ГЕРБ да се откажат от мандата за нов кабинет


ГЕРБ няма нужда от 7-дневен проучвателен мандат, защото няма подкрепата на нито една политическа сила в парламента, заяви Лютви Местан.
„Ако нямате никакъв шанс, какво ще проучвате 7 дни? Конституцията казва до 7 дневен срок,” посочи Местан и припомни как партиите са върнали „за секунда” мандатите си за съставяне на правителство в рамките на 41-я парламент.
„Днешният ден не е за тържествени слова. Има нещо в акустиката на пленарната зала – няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите от високо, те са разположени в тривиалността на депутатското кресло,” каза още председателят на ДПС.
Според него качествената промяна в новия парламент е липсата на месия. „На никой лидер не му отива да се държи като късния Кадафи,” коментира още Местан.

Атака няма да подкрепи нито Орешарски, нито Бадемов и Лешников

 

Борисов каза, че ще подкрепя Орешарски. Кой ще подкрепя Орешарски? Борисов. Аз не съм казвал, че ще подкрепям Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям фигури, аз няма да подкрепям силуети, харизми. Аз ще подкрепям само действия в интерес на българския народ. Това заяви лидерът на Атака Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
В силно емоционална реч Сидеров обясни многократно, че няма да подкрепя никакво правителство, излъчено от този състав на парламента. Той се скара на присъстващите в залата дипломати, които с "надути бузи" само повтаряли "реформа, реформа, реформа", а не се интересували как живеят българските граждани. В същото време определи речта на президента като "дъвка".
В характерен стил Сидеров предложи на останалите депутати да направят заплатите си в размера на минималната работна заплата.
„За мен тази част от залата (посочва местата на ГЕРБ) заедно със служебния кабинет, начело с лицето Райков, са обекти на прокуратурата и следствието, нищо повече”.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети