Торнадо изравни със земята предградие на Оклахома сити

DenNews.bg
21.05.2013
размер на текста:

Най-малко 91 души са загинали, след като невиждано опустошително торнадо изравни със земята предградие на Оклахома сити в САЩ. 20 от жертвите са деца от начално училище в градчето Муур. Вихърът преминал директно през учебното заведение. Пътеката на опустошенията му е широка повече от три километра. 120 души, сред които 70 деца, са били ранени и настанени в болница.
75 ученици и преподаватели са били в училището, когато торнадото преминало. Спасителните екипи се състезават с времето, за да разчистят отломките на сградата. Властите обаче обявиха, че вече не става въпрос за спасителна операция, тъй като няма надежда да бъдат открити оцелели под руините.
Медицинският център в най-тежко пострадалото градче Муур е бил евакуиран малко след преминаването на вихъра. Стихията е нанесла значителни щети на сградата, в която в този момент имало 12 възрастни и осем деца. Част от тях са пострадали, но състоянието им е стабилно.
Повече от 38 хиляди домакинства в района на Оклахома са без електричество. Междущатската магистрала, преминаваща в района, е затворена заради отломки на платната за движение.
По първоначална информация скоростта на вятъра е достигнала между 220 и 280 км/ч. Голяма част от хората в района на Муур не са чули предупрежденията на сирените заради силния вятър, който ги заглушавал, разказаха оцелели.
Източник: novanews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети