62 121 зрелостници пишат тема по „Заточеници” на Яворов

DenNews.bg
21.05.2013
размер на текста:

"Заточеници" на Пейо Яворов е темата, по която ще пишат 62 121 зрелостници на матурата по Български език и литература в 653 училища в цялата страна. Това съобщи Милена Иванова, експерт по български език и литература в Министерство на образованието, младежта и науката. Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин за 41 задача.
Държавните зрелостни изпити се провеждат се 2008 г. Това е шестата година на провеждането им и единадесетата поредна сесия. Задължителните държавни изпити са два - по български език и литература и по учебен предмет по избор от предметите математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.
Тестът е генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а втората част – за създаване на текст – от 30 формулирани теми.
Матурата е под формата на тест с 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Има въпроси с един верен от 4 възможни отговора, както и такива със свободен отговор. Последната 41-ва задача е създаване на текст до 4 страници по дадена творба или откъс от нея.
Максималният брой точки е 30. На матурата трябва да се пише с черен химикал. Изпитът ще продължи 4 астрономически часа.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети