2000 лв. глоба за лидера на ДПС, агитирал на турски

DenNews.bg
20.05.2013
размер на текста:

Глоба от 2000 лв. е наложена на лидера на ДПС Лютви Местан, за това че е агитирал на турски език по време на среща в котленското село Ябланово. Глобата е наложена от областния управител на Сливен Марин Кавръков, тъй като Местан е нарушил текста от Избирателния кодекс, който категорично разпорежда, че предизборната кампания се води единствено на български език.
Лидерът на ДСП е говорил на турски от трибуната в село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май.
Според Кавръков деянието е с висока степен на обществена опасност и заради това е наложена максималната глоба. По думите му Местан не е обикновен партиен функционер, той е народен представител и този закон е бил гласуван в негово присъствие.
Кавръков отбеляза, че досега няма случай на глобяване на председател на партия, защото хората, които е трябвало да го направят, са се съобразявали с политическата конюнктура. Той бе категоричен, че изпълнява закона.
Областният управител е постановил глоба от общо 3000 лева и за кмета на селото Джемал Чобан, който е глобен с 2000 лева за агитация на турски език и с 1000 лева, защото е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс. Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината.
Наказателните постановления могат да се обжалват в седемдневен срок пред Районния съд в Котел.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети