Съдия Гаргарела „кани” в Италия дупничанин с европейска заповед за арест

dennews.bg
17.05.2013
размер на текста:

Дупничанин, тартор на международна престъпна група, ще бъде екстрадиран в затвор в Италия, където ще бъде изправен пред Темида.Това постанови състав на Кюстендилския окръжен съд, след като разгледа Европейската заповед за задържане, издадена от съдия Джузепе Гаргарела от съда в град Л’ Акалула на 19-и ноември миналата година. От заповедта на съдия Гаргарела става ясно, че Асен Василев е създал и участвал в транснационална група, с главна база в Италия и България, и с логистични и оперативни разклонения в редица европейски и неевропейски страни, с цел извършване на една безкрайна поредица от информационни престъпления във вреда на банките, чрез незаконно изработване, транспортиране, поставяне и управление на устройствата „скимер” , с които се цели: незаконно записване на кодовете на кредитните и разплащателните карти; предаването на тези кодове, имащи престъпен произход; изработването на фалшиви (клонирани) карти ; измамно вкарване в информационните системи на банките с цел набавяне на печалба, произтичаща от последвалото извършване на теглене на пари, плащания, извършени в споменатите държави (Италия и др. европейски страни), но главно в страни извън Европа, като Перу и в по-малка степен-Доминиканската република.В тази връзка бе проведена и международната полицейска операция под кодовото наименование ШОК-2.
Асен Василев е бил задържан на 24-и април тази година, след което е приведен в затвора в Бобов дол до реализиране на европейската заповед за задържане. След екстрадирането му от България той ще бъде преместен в затвор в Италия, където ще чака произнасяне на присъдата си от компетентния съд.
Мащабната международна полицейска операция под кодовото наименование ШОК-2 имаше за цел неутрализиране на голяма международна престъпна група, ангажирана с престъпления с електронни платежни инструменти. Тя се реализира с участието на италианската „Пощенска и съобщителна полиция” в Рим, Пескара и Терамо, оперативни служители от Карабинерите в Рим и Остия и представители на Европол.
Операцията бе проведена в София, Стара Загора, Добрич, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново. В България най-много задържани имаше в област Пловдив. В Италия бяха задържани осем българи, шестима италианци и една румънка.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети