Сеч под команда на игумена на Рилския манастир оскверни гроба на Джеймс Баучер

DenNews.bg
16.05.2013
размер на текста:

Снимки: dennews.bg

Сеч под команда на игумена на Рилския манастир епископ Евлогий е осквернила района на гроба на английския журналист и защитник на българската кауза Джеймс Баучер. Гробът на Баучер е архитектурен, художествен и исторически паметник, но дърветата в района са отсечени без съгласуване с Националния институт за паметниците на културата.
Нарушенията в района на мемориала, разположен вляво преди манастирската порта, са само част от установите от комисия от Изпълнителната агенция по горите нередности, след проверка в редица сечища на Светата обител на територията на манастира и природния парк.


Проверката от ИАГ е извършена след сигнали и протестите на гражданското сдружение от Рила „Справедливост”, което упреква директно игумена епископ Евлогий в извършване и покровителство на незаконна сеч.
Експертите са открили редица нередности по време на еднодневния оглед и препоръчват незабавно отнемане на разрешителните за четири от сечищата, както и налагането на административни актове за нарушенията.
Установена е висока сеч, сеч на немаркирани дървета, липса на информационни табели, липса на складове, незаконна сеч на отделни дървета, непочистване на площите, липса на ясно ограничаване на терените, използване на трактори за извозване при позволение за използване само на животинка сила. Констатирани са унищожени немаркирани дървета при използването на трактори.
За едно от сечищата е констатирано най-грубото административно нарушене -липса на съгласувателно писмо от Регионалното управление на горите, което означава, че там е работено без разрешително.
Друг интересен факт е, че от ИАГ отчитат, че за много от нарушенията, въпреки че те са от месеци преди датата на проверката, нередностите не са отчетени в протоколите на РУГ-Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети