Атакисти внесоха сигнал в РИК за фалшифициране на подписите им като членове на 40 от секциите в Дупнишко

dennews.bg
12.05.2013
размер на текста:

Михаил Мутафчийски

40 атакисти- председатели и членове на СИК-ове в Дупница внесоха сигнал до РИК за фалшифициране на подписитге им, в резултат на което днес към 9 ч. бяха отстранени от секционните избирателни комисии. На тяхно място застанаха нови председатели и членове, които на практика не присъстваха при отварянето на секциите, подписване на протоколите и удостоверяване иденичността на печатите.

Георги Кръстев

До рокадите се стигна, след като също днес стана ясно, че в РИК са постъпили молби на отстранените членове и председатели на комисии, с които те са изразили желанието си да бъдат отписани като членове и председатели на СИК-овете. Оказва се, че подписите не са техни и те не са изразявали желание да бъдат отстранени. Факт за това е присъствието в 18-а избирателна секция на стария председател на СИК Стойна Каймаканска, която рано тази сутрин била извикана от РИК да дойде и да отвори секцията, тъй като новият, определен от Атака- Здравко Николов, не се явил. Обяснението от РИК било, че не са го открили, за да го уведомят. Така се стигнало до издаването на удостоверение от община Дупница на Стойна Каймаканска като легитимен председател на СИК, което се прави само в случаите, когато се отнася до назчаването на резерва при крайна необходимост.

Печатът в 10-а СИК е без уникален белег


Казусът с проблемните председатели бе решен в 10-а секция в гимназия Христо Ботев, където определеният за председател Михаил Мутафчийски отвори секцията, но след това бе отстранен заради новоназначения Георги Кръстев. Тук проблемът се оказа още по-сериозен, тъй като печатът, който трябваше да бъде белязан, се оказа всъщност не толкова добре отбелязан и на практика липсваше белега, който го прави уникален. Което означава, че пуснатите в урните бюлетини няма да носят печата в задължителния му вид.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети