Игуменът на Рилския манастир изгони изборна секция с 36-ма гласуващи

DenNews.bg
10.05.2013
размер на текста:

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлоги изгони изборната секция от територията на Светата обител, заради конфликта си с кмета на Рила Георги Кабзималски. Въпреки че Регионалната изборна комисия не е намерила доводите на дядо Евлоги за основателни, за първи път от десетилетия гласуващите в манастира ще трябва да упражнят вота си на друго място.
Писмото с искането на игумена в кметството в Рилския манастир да не бъде разполагана изборна секция за предстоящия в неделя парламентарен вот е депозирано вчера. Основен мотив за него е това, че Кабзималски разреши провеждането на два протеста срещу незаконната сеч, за която граждани и сдружение от Рила упрекват игумена.
Днес, само броени часове преди вота, Кабзималски е разпоредил изборната секция да бъде изнесена в информационния център на Природен парк Рилски манастир, разположен на пътя за Светата обител.
В секцията в Рилски манастир гласуват 36 души-32-ма по постоянен адрес, сред които и монасите и 4-ма по настоящ адрес.
Секцията функционира при всеки вот след промените, а и преди 89-та година. Тя е разположена в кметството, което помещава зала в манастира срещу наем и заплащане на консумативите от страна на общината.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети