ФИФА разследва съмнителен мач на българския национален отбор

dennews.bg
09.04.2013
размер на текста:

Контролната среща на българския национален отбор срещу този на ЮАР от 2010 година, за която има съмнения, че е манипулирана, ще бъде разследвана от ФИФА. Независима правна комисия, подкрепена от световната футболна централа, ще разследва съобщенията за уредени мачове на тима на Южна Африка преди Мондиал 2010, включително и приятелската среща с нашите”, съобщава БГНЕС.
Първоначално от ФИФА обявиха, че имат сериозни доказателства, че контролните мачове на ЮАР с Тайланд, България, Колумбия и Гватемала, играни само седмици преди Световното първенство, са били уредени от азиатски криминален синдикат. Докладът на световната централа разкри, че лица от Южноафриканската футболна федерация са участвали в манипулацията на двубоя с българите, за да оправят ранкинга си във ФИФА. Мачът се игра на 24 май 2010 година и завърши 1:1. Според различни доклади азиатски онлайн синдикати за залагания са манипулирали всички контролни срещи на ЮАР преди Световното първенство.
Смята се, че машинациите са ставали чрез съдиите на съответните срещи, а те са били назначавани с помощта на подозрителната спортна маркетингова група "Football4U". Тя пък бе под контрола на сингапуреца Уилсън Радж Перумал, който в момента лежи в затвора във Финландия, заради уреждане на мачове.
Генералният секретар на ФИФА Жером Валке, след среща със спортния министър на Южна Африка Фикиле Мбалула, излезе с изявление: "Този неразрешен случай вреди на южноафриканския футбол. Много е важно този случай, който датира от 2010 година, да бъде разплетен в най-скоро време, а виновните да бъдат наказани най-жестоко".
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети