Райков: Свободата на словото не може да бъде алиби за омразата

DenNews.bg
08.04.2013
размер на текста:

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Свободата на словото не може да бъде алиби за говора на омразата. Това заяви премиерът Марин Райков на първото за мандата на служебното правителство заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.
„Всички етнически групи, които съставляват нашата нация, трябва да се чувстват у дома си в България и равноправни на останалите български граждани”, заяви премиерът. Той изтъкна, че игнорирането на съществуващите проблеми, конфронтацията и нерешаването на кризите на доверие между отделните групи български граждани води до акумулиране на напрежение и отслабване на нацията.
Райков призова българските институции да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм. „Да бъдем обективни – говор на омразата има и към него прибягват определени политици. Но свободата на словото не може по никакъв начин да бъде алиби за говора на омразата”, посочи той.
По думите му, когато човек се определя като патриот, той трябва да работи за единството на нацията, а не да я парцелира на етническа основа. „Иначе не е патриот, а политически спекулант”, посочи премиерът, според когото подобно поведение няма бъдеще докато проблемите на етническите групи се разрешават в диалог и консултации между държавата и НПО в орган като НССЕИВ. В тази връзка премиерът Райков определи ромската интеграция като двупосочен процес – от страна на голямото общество на българите по посока на сънародниците ни от ромски произход, както и от страна на представителите на ромската общност към мнозинството. Той посочи, че механизмите за подкрепа на този процес, са в образованието и професионалната реализация, както и в отварянето на институциите за хора от ромски произход.
Министър-председателят разгледа темата за ромската интеграция и в европейския й контекст от последните няколко години. Според него начинът, по който проблемът е третиран от определени среди в някои европейски страни, е показал, че и там механизмите на интеграция не действат на 100 процента ефективно и успешно.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети