Журналисти със залепени усти подкрепиха колега

DenNews.bg
08.04.2013
размер на текста:

Около 100 журналисти и граждани залепиха устите си с тиксо в знак на подкрепа към журналиста от Mediapool Борис Митов, който днес бе разпитан от прокурори за втори път, след като в петък бе привикан заради публикуваната статия "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?".
В публикацията се говори за нарушения, извършени от заместник-градския прокурор Роман Василев, които са установени от Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.
Само час след поместването на публикацията Борис Митов бе извикан в Софийската градска прокуратура (СГП) да даде обяснение по повод публикуването на факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Попов, разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.
От държавното обвинение настояват да им бъде разкрита самоличността на източника на медията, който е предоставил копия от публикуваните документи.
Представителите на гилдията изразиха своите притеснения, че чрез тези си действия прокуратурата се опитва да запуши устата на медиите. Разгневените журналисти се заканиха, че няма да спрат да отразяват нещата такива, каквито са в действителност и категорично се обявиха против подобни акции на държавното обвинение.
Оказа се, че днес прокурорите не са казали нищо за разгласяването на държавна тайна. Митов смята, че казусът за него е приключил, но дали е така това само прокуратурата може да каже.
Митов се яви в прокуратурата с адвокат Даниела Доковска, която разяснила на държавното обвинение, че тези документи са разсекретени.
От прокуратурата обаче не знаели дали въпросните документи са разсекретени или не. Предстои да се направи проверка по случая.
По думите на Митов, главната цел е да се замъгли темата на текста в неговия материал, която тема не е държавната тайна, а - нарушенията, които е вършил зам.-градският прокурор Роман Василев по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев.
До този развой и до разпитите според него е натежал и фактът, че в един от документите личи подписът на главния прокурор Сотир Цацаров, който вече е главен прокурор, а тогава, когато са разрешени СРС-тата, е бил шеф на Административния съд в Пловдив.
Пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че държавното обвинение търси как цитираните в публикацията документи са се появили в публичното пространство
„Колегата Митов беше поканен, не призован,” изрично уточни Николай Кокинов по отношение на първия разпит в петък. Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство. „Разсекретени са веществените доказателства, но не и „способите за подслушване”, В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засрекретил,” отново обясни той тезата на прокуратурата.
Кокинов увери, че тече успоредна проверка в секретното деловодство на институцията, а не само разпити на журналиста. „Пази боже да пресираме журналист, да не говорим за ограничаване на свободата на словото. Не бива да се притеснявате, че той е обект на нашето разследване,” увери той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети