Експрезидент на Бразилия замесен в корупционна схема

dennews.bg
07.04.2013
размер на текста:

За първи път прокурорите в Бразилия ще разследват твърденията за корупция срещу бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, информира Би Би Си.

Той е обвинен в участие в незаконна схема, която използва обществени средства, за да плати на коалиционните партии за политическа подкрепа.

Лула да Силва, винаги е отричал познаване на схемата, но няколко от най-близките му помощници вече бяха осъдени за учестието си в нея.
Един от бизнесмените в центъра на продължителния корупционен скандал Маркос Валерио си призна пред прокурори през септември миналата година, че бившият президент е знаел за схемата и е получил пари от него.

Валерио, който е работил в тясно сътрудничество с Работническата партия на Лула , даде свидетелски показания в опита си да намали 40-годишната си присъда по обвинение в корупция.

Той бе осъден през декември миналата година с 24 други асоциирани и близки помощници на Лула от Върховния съд на Бразилия.
По време на този процес, добил вече наименованието си "Исторически процес” 25 души бяха осъдени за създаване на схема, която използва обществени средства, за да плати на коалиционните партии за политическа подкрепа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети