Избираме между 38 партии и 7 коалиции

DenNews.bg
05.04.2013
размер на текста:

38 партии и 7 коалиции са получили регистрация за
предстоящите на 12 май парламентарните избори, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов.
С решение от вчера ЦИК е заличила регистрацията на коалиция "ВМРО-Орлов мост" и отказа да заличи регистрацията на пет партии.
В коалиция "ВМРО - Орлов мост" се бяха обединили ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов и бургаската партия "Средна европейска класа" на строителния предприемач Георги Манев, която се прочу на последните местни избори с това, че набираше кандидати по обява във вестник.
"Орлов мост" се нарече и движението, чието лице се опита да стане футболният треньор Христо Стоичков.
Вчера Каракачанов ликвидирал коалицията, която формира с бургаската партия, и подал заявление за самостоятелно участие на ВМРО. Оправда се, че не сработил планът за обединение на всички протестиращи.
Идеята му била да събере всички протестиращи заедно, но управляващи, и опозиция успяли да ги разединят.
ЦИК е отказала да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски, "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев.
Комисията се мотивира, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват такова правно действие. Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март.
"Синьо Единство" се регистрира в ЦИК в последния възможен ден, но след като не се разбраха с ДСБ за коалиция, внесе заявление в ЦИК за отказ от регистрация като партия.
Няколко дни по-късно от новата формация на напусналите и изключени от СДС бивши депутати бе съобщено, че няма да се явяват на изборите изобщо под каквато и да е форма.
Някои формации искат да им бъде възстановен внесеният безлихвен депозит 10 000 лв. Но ЦИК отбелязва, че тези пари се възстановяват само на партиите, които ще получат повече от 1 процент от гласовете на изборите.
Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети