Четири малки черни овце започнаха работа като косачки в Париж

dennews.bg
04.04.2013
размер на текста:

Четири малки черни овце започнаха работа като косачки в работническо предградие на Париж, съобщи в. "Дейли телеграф". Новите "паркови работници" отговарят за площ колкото осем тенискорта.
До октомври те ще бъдат пуснати на терен три пъти за по две седмици, а когато не са на смяна, ще си почиват във ферма край френската столица.

Инициативата цели да бъде подобрено биоразнообразието и да стане поддръжката на района по-екологична. "Когато тревата се коси с машина 24 пъти в годината, страда биоразнообразието - обясни Ален Диво, президент на компанията "Еко Тера", която планира и организира проекти за екопасища във френски градове. - Когато се използват животни, изпражненията им привличат насекоми, а насекомите привличат птици."

Овцете изглежда бързо свикнаха с новото си пасище, въпреки че е до оживено кръгово кръстовище и до гигантска сграда, в която се съхранява градският архив в 19-и район на френската столица.

"Това, че веднага започнаха да пасат, означава, че бързо ще свикнат със средата" - каза пастирът Марсел Коле. Той отбеляза, че проектът е поръчан от местните власти и е първи за града, въпреки че екопасища съществуват във Франция от 10 години. Повечето животни, които се използват в такива проекти, са от местни породи, които вече се отглеждат по-малко заради по-интензивното животновъдство.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети