Обвинение надвисна над Цветан Цветанов

DenNews.bg
30.04.2013
размер на текста:

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление за което са събрани достатъчно доказателства. Извършеното престъпление е по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК във връзка с незаконното подслушване. А именно, че Цветанов, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени му лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.
Това е и основанието Софийска градска прокуратура да издаде днес постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 от НК /срещу Кацаров и по чл.311 от НК/ и срещу Радко Димитров по чл.287а от НК.
Наказателното производство е спряно на основание чл.25 т.3 от НПК, тъй като към настоящия момент Цветан Цветанов, в качеството му на регистриран кандидат за народен представител, притежава неприкосновеност /имунитет/ за наказателно преследване по силата на чл.103 от Изборния кодекс. В кодекса не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.
След обявяване по реда на чл. 260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитета на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети