Кралицата абдикира, да живее кралят! Холандия с нов монарх

DenNews.bg
30.04.2013
размер на текста:

Снимка: Reuters

Кралицата на Холандия Беатрикс подписа акта за абдикацията си точно в 10:10 часа днес и така Страната на лалетата се сдоби с първият си крал от 120 г. насам-синът на кралицата Вилем-Александър. За церемонията по интронизацията му Амстердам се превърна в оранжев град, тъй като именно това е цветът – символ на холандския кралски двор. 25 000 души излязоха на площада, за да се сбогуват с кралицата си със скандирания "Благодарим, Беа" и да поздравят новия монарх.
Кралица Беатрикс се оттегля от трона доброволно след 33 години управление.
46-годишният Вилем-Александър става първият от новото поколение европейски суверени, който се възкачва на трона, както и първият престолонаследник мъж, който сяда на холандския трон от 1890 г. насам. Той е известен с купонджийския си начин на живот. Бракът му с Максима преди 11 г. предизвика сериозни полемики, тъй като баща й е служил на военната диктатура в Аржентина.
Очаква се младият суверен да възприеме не толкова строг стил, като този на майка си. В интервю за държавната телевизия, излъчено две седмици преди интронизацията му, той заяви, че иска да бъде "монарх от 21-и век", съчетавайки традиция и съвременност, и най-вече няма да допусне да се превърне във "фетишист на протокола".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети