Емил Димитров-Фаса от ГЕРБ е бил в конфликт на интереси

DenNews.bg
03.04.2013
размер на текста:

Вече бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров-Ротманса, известен и като Емо Фаса, е бил в конфликт на интереси, установи след близо година работа по два сигнала Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).
Сигналите са във връзка с внесени от Димитров законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.
По първия сигнал Комисията установи, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице – „Фабрика Медикет“ АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров – Елеонора Димитрова чрез нейната фирма “Елеонора Транс” ООД. Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на текстове, с които се премахва ограничението, въведено с чл. 37б, ал. 2 от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци. Конфликтът на интереси произтича от обстоятелствато, че „Фабрика Медикет“ АД има сключен договор до 2020г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство „Шерба“ и договор до 2024г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък „Етрополе“. Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за „Фабрика Медикет“ АД.
По втория сигнал Комисията установи, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.
Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. „цигарени гилзи“ – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му „Симеон-2“ ООД.
Емил Димитров пренебрегна и двете покани на Комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него.
Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административен съд – София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети