Обвиниха Енимехмедов в опит за убийство на Доган

DenNews.bg
03.04.2013
размер на текста:

Октай Енимехмедов ще отговаря за опит за убийство на вече почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Обвинението срещу Октай е повдигнато от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщиха от прокуратурата, цитирани от Фокус.
Досъдебното производство водено срещу Енимехмедов, за престъпления по чл. 325 ал.2 НК (хулиганство) и по чл. 144 ал.3 НК (закана с убийство) днес е било прието по компетентност в СГП. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи че е извършен опит за убийство, а не закана. Затова, Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари 2013 г., София, в НДК при провеждане на Национална конференция на ДПС направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган – представител на обществеността, председател на ДПС при изпълнение на функцията му. Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Доган. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ.
Изводът за наличие на доказателства за повдигане на обвинение за опит на убийство се основава на заключението на допълнителната комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза. Съгласно експертното заключение, уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа, в областта на слепоочието, устата, окото, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош в сърдечната област.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети