96 пешеходци с глоби за година в Кюстендилска област

DenNews.bg
27.04.2013
размер на текста:

96 пешеходци са били санкционирани за неправилно пресичане и движение по пътното платно на територията на Кюстендилска област за изминалата 2012-а година. На 46 са наложени глоби с акт, а на 50 - глоби по фиш.
2026 пътни инциденти са станали за същия период с участието на пешеходци в България, като са загинали 134 души, а 2039 са ранени.
В Кюстендилска област произшествията с пешеходци са били 26, трима са убити и 23 са ранените. Двама от пешеходците са убити на главен път Е-79, а един е загинал на общински път. Причини за тези произшествия са несъобразена скорост и употреба на алкохол .
Не са малко случаите, при които пешеходците поради неспазване на правилата за движение също създават предпоставки за възникване на пътни инциденти.
Статистиката идва в навечерието на Втора глобална международна седмица на ООН, посветена на пешеходната безопасност (6-12 май) и на тревожната тенденция от началото на тази година при възникналите произшествия с пешеходци – до момента са 12, пешеходец е починал в здравно заведение след наранявания при катастрофа, а 11 са ранени.
Статистиката сочи, че всяка седмица по пътищата на света загиват повече от 5000 пешеходци. Краткосрочната цел на международната седмица на ООН е да не се допусне дори и един смъртен случай на пешеходец през периода 6 - 12 май 2013 г., а дългосрочната - да се привлече вниманието на институциите и обществеността и да се генерират ефективни мерки и действия за защита на пешеходците.
Това ще допринесе за постигането на основната цел на Десетилетието за действие за пътна безопасност 2011-2020 - да бъдат спасени над 5 милиона човешки живота. Предвижда се по време на Втора глобална международна седмица по пътна безопасност в страната да бъдат предприети превантивни мерки, които повишават безопасността на пешеходците.
В началото на пролетния сезон полицейски служители извършиха огледи във всички по-големи населени места в областта за състоянието на сигнализацията на пешеходните пътеки с пътни знаци, маркировка и тяхната осветеност. В резултат на това са изпратени сигнални писма до общинските администрации за отстраняване на установените недостатъци.
В рамките на седмицата на територията на областта ще се проведе засилен контрол по спазване на правилата за движение от страна и на пешеходците, както и за отнемането на тяхното предимство от водачите на МПС.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети