Eвропарламента започна проверка по скандала със СРС-та

dennews.bg
26.04.2013
размер на текста:

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, се оказа организацията на най-високо ниво, която е пристъпила към проверка на български Уотъргейт, коментира "Комерсант".
Процедурата, която е задействана в Европейския парламент, позволява депутатите да чуят всички отговорни лица, включително и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, пише "Комерсант", цитиран от news.bg.
Намиращата се в опозиционна социалистическа партия, начело с лидера й бившият премиер Сергей Станишев, повдигна чрез своите евродепутати въпроса за подслушването и в Брюксел, пише руското издание.

Така битката между най-големите български партии - ГЕРБ и БСП - достигна до Европейския парламент, където всяка от тях има своя собствена група за подкрепа, коментира изданието.
Разследване на подслушването искат европейските социалисти и либерали (Сергей Станишев е лидер не само на БСП, но и ротационен председател на Партията на европейските социалисти).
Българският евродепутат социалист Илияна Йотова обеща от своя страна в близко бъдеще да внесе скандала с подслушването в Комисията "Антимафия", която действа в Европейския парламент.
Сергей Станишев е подкрепен и от ръководителя на парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода.
"Срамно е, че България, която е член на Европейския съюз, е управлявана от администрация, която, с помощта на полицията, очевидно е нарушила правата и сигурността на много хора", посочи Свобода. Според него, Еврокомисията трябва да помогне на Европейския парламент и започне незабавно разследване на случаите на незаконно подслушване в България.
Активизира се и другият лагер, пише още "Комерсант". Лидерите на групата на Европейската народна партия подкрепиха Цветан Цветанов. Ръководителят на групата в Европейския парламент Жозеф Дол осъди "опита за политическа експлоатация на текущо разследване в България".
"Европейският парламент не трябва да се поддават на изкушението и да става съдия на националната прокуратурата", каза Дол, който посети България през април за да подкрепи ГЕРБ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети