Гражданите без личен документ ще могат да гласуват с удостоверение от полицията

DenNews.bg
26.04.2013
размер на текста:

Група „Български документи за самоличност” при ОДМВР – Кюстендил, ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден 12 май 2013 г., информират от Пресцентъра на Областната дирекция.
В седмицата преди провеждането на изборите е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.
-В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.
-При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май 2013 г., по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват.
-За издаването на удостоверение гражданите лично подават искане в ОДМВР и РУП в областта за дните от 7 май 2013 г. до 11 май 2013 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 ч. до 17.00 ч.
-Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
-В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 12 май 2013 г.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети