Повдигнаха обвинения на полицейски шефове за подслушванията

DenNews.bg
23.04.2013
размер на текста:

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба.
От това са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК - злоупотреба с властта или със служебното си положение и ако от това произлязат вредни последици, виновният се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, съобщиха от прокуратурата.
Директорът на СДОТО-МВР Сергей Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 НК, който гласи, че длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Привлечен в качеството му на обвиняем е и Радко Димитров за извършено от него престъпление по чл. 287 а, т. 2 НК, който гласи, че който с цел да заблуди орган на съдебната власт унищожи запис или част от него, събира или подрежда данните от записа и по този начин създава невярна представа за съответното обстоятелство, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 500 до 1000 лева.
Обвиненията идват след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения с незаконно подслушване. 12 прокурори извършиха проверка на МВР на място и се оказа, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).
Впоследствие бяха образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те се разследват за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС. Днес Цветанов бе разпитан.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети