Център от семеен тип дава дом на 14 деца в Дупница

DenNews.bg
17.04.2013
размер на текста:

Община Дупница ще осигури среда за отглеждане, близка до семейната за 14 деца от домовете, благодарение на проект “Изграждане на Център за настаняване от семеен тип” (ЦНСТ), финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”, който бе представен на официална пресконференция от зам.-кмета Красимир Георгиев и екипа за управление. Средствата 815 375, 07лв. са 100 % безвъзмездна финансова помощ, предоставени от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет. Продължителността на проекта е 24 месеца. До 28 декември тази година трябва да бъде построена сградата с капацитет за отглеждане на 12 постоянно живеещи деца плюс две за настаняване по спешност. Избраният терен е в района на бившите казарми, с излаз към улиците “Велико Търново” и “22 март”. Приоритетни за настаняване в дома ще са децата с увреждания, настанени в домовете за деца с умствени и физически увреждания и децата с увреждания над 3 години, настанени в домовете за медико-социални грижи. Изборът на тази целева група се определя от обстоятелството, че те са най-уязвими и са в най-висока степен на социална изолация.
След изграждане на необходимата инфраструктура по настоящата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на втория компонент на операция „Да не изоставяме нито едно дете” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” поетапно ще се разкриват социалните услуги, които са идентифицирани като подходящи да удовлетворяват нуждите на всяко едно от децата.
За всяка една от общините, изградили съответната социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги, ще бъдат предоставени средства за тяхното разкриване и функциониране в продължение на най-малко 24 месеца. Разработването на проектното предложение за предоставяне на препоръчаните социални услуги ще се извърши паралелно с приключване на строително-ремонтните дейности с оглед своевременното стартиране на дейностите по предоставяне на социални услуги.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети