Тежки нарушения в МВР за незаконното подслушване

DenNews.bg
15.04.2013
размер на текста:

Тежки нарушения са установени при проверката на прокуратурата във връзка със сигнала за незаконното подслушване, подаден до държавното обвинение от лидера на БСП Сергей Станишев.
Освен че от вътрешното министерство е подслушвано са направени опити за възпрепятстване на проверката, включително има и изтрита информация. Образувани са наказателни производства срещу трима директори на СДОТО, стана ясно от пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров.
Според Станишев незаконното използване на СРС-та е било извършвано в МВР под личното ръководство на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, но прокуратурата едва ли ще установи пряка връзка.
Заместник-градският прокурор на София Роман Василев информира, че в обясненията си по случая Цветанов е заявил, че е представител на политическото ръководство на МВР и не отговаря за техническата дейност във ведомството.
Най-висшият професионален ръководител в силовото министерство – главният секретар Калин Георгиев, не е давал обяснения по време на проверката, стана ясно при обявяването на резултатите от нея.
Според Цацаров две трети от сигнала на Станишев се е оказал верен, а за другата една трета проверка не може да се извърши, тъй като в МВР е имало опит за саботаж на прокурорските действия.
Държавното обвинение е образувало пет досъдебни производства. Първите три са срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров – началници на службата за следене и подслушване в периода 2009 – 2013 г. Те ще бъдат подведени под отговорност заради неизпълнение на задълженията си.
От прокуратурата обявиха, че още в самото начало на проверката служителят на СДОТО Радко Димитров е опитал да я осуети. Преди обвинителите да изземат спецавтомобила на СДОТО, с който се твърди, че е извършван незаконният контрол, Димитров е изтрил всички данни от оперативната му система.
„На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника”, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
От прокуратурата са използвали видеонаблюдението в София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника за подслушване и следене.
В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, каза още Сарафов. Той допълни, че няма контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица.
"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", каза главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети