Как да проверим дали подписът ни е откраднат за изборите

DenNews.bg
12.04.2013
размер на текста:

Всеки гражданин може да провери дали личните му данни са използвани без негово разрешение в подписките, придружили изборните книжа на партиите при регистрацията им в ЦИК. На заседание на Обществения борд за изборите към Министерски съвет от 10 април 2013 г. служба ГРАО е поела ангажимент да извърши безплатна проверка.
В партийните подписки се съдържат над един милион имена, ЕГН-та и подписи, 700 000 от тях са проверени от ГРАО. Сред проверените подписи вече бяха установени драстични нарушения като подписи на лица под запрещение, затворници и непълнолетни.
Напълно е възможно да е злоупотребено и с вашия подпис ако не сте се подписвали изобщо в подкрепа на политическа сила или ако сте се подписали само в една подписка, както повелява законът.
Само вие можете да проверите това. Ако проверката установи, че някой е използвал неправомерно вашите данни и вашия подпис, то става дума за престъпление по Наказателния кодекс. Можете, а и трябва да се обърнете към прокуратурата, която да разследва и установи авторите на престъплението и да сезира Комисията за защита на личните данни за злоупотребата.
Ако сте подписали за някоя партия, но подписът ви е бил откраднат от друга, която се е регистрирала първа, то подписът ви ще бъде преброен не за кандидатите, които подкрепяте, а за крадците на личните ви данни.
Прецеденти вече има. Прокуратурата е установила, че партията "Нашия град", свързвана с варненската групировка ТИМ е използвала за своя подписка данните на лица осигурявани в пенсионния фонд "Сила", принадлежащ на същата групировка. По случая е образувано досъдебно производство и разследването се води от Националната следствена служба.
За да проверите дали има злоупотреба с личните ви данни в интерес на партия трябва да изпратете следното електронно писмо до служба ГРАО на адрес: elections@grao.government.bg

Уважаеми,

Моля да бъде извършена проверка дали моите лични данни и подпис фигурират сред проверените от ГРАО записи на подписките, представени в ЦИК за регистрация на политически партии и инициативни комитети на парламентарните избори 2013 г.
Три имена:
ЕГН:
Ако данните ми са използвани, моля да ми бъде изпратена следната информация:
- в подписките на кои партии и/или инициативни комитети са вписани моите лични данни и фигурира моя подпис?
- в коя партийна подписка данните и подписът ми са зачетени за валидни;
- за всяка подписка където фигурират моите лични данни: под кой уникален номер е записът и на кой лист от подписката е той?
Ако данните ми не са използвани, моля това да ми бъде потвърдено в отговора.
С уважение,
.....................

За да улесните следващите изпратете също така следното писмо, с което се настоява да се създаде специална страница за такава проверка:

Адреси:
cik@cik.bg и elections@grao.government.bg

До Красимира Медарова
Председател
Централна избирателна комисия

С копие до Иван Гетов
Главен директор
Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване"

Уважаема г-жо Медарова,
Уважаеми г-н Гетов,

Обръщаме се към Вас, като активни граждани на република България, с предложение управляваните от Вас структури да допринесат за прозрачността на цялостния изборен процес в страната.
По данни от медиите, за изборите на 12 май 2013 от всички регистрирани партии, в ЦИК са внесени около 1 милион подписа, от които служба ГРАО е проверила не по-малко от 500 хиляди.
Огромният брой събрани подписи, за два пъти по-кратко време от други избори, породи съмнения в публичното пространство за това, че са използвани различни масиви с лични данни. Това съмнение допълнително се подхрани и от наличието в проверените списъци с подписи на повече от 10,000 лица с отнети или без избирателни права, като хора под запрещение, чужденци или покойници.
При проверката, всеки проверен подпис бива записан, за да може, на по-късен етап, да бъде проверен за дублиране в друга, по-късно проверена подписка. Така, подписите на не по-малко от 1/2 милион български граждани са съхранени в ГРАО.
Ето защо ви предлагаме да се създаде възможност, при която всеки, който желае, да може да провери:
Дали данните му, необходими за регистрация на партия на избори, са проверявани от ГРАО;
Ако данните му са проверявани в колко подписки подписът му е счетен за валиден/съответно невалиден.
В края на проверката да се изписва информация за връзка с Дирекция ГРАО, на която всеки желаещ да може да получи лично подробна и детайлна информация, а именно:
В коя партийна подписка данните и подписът му са зачетени за валидени;
В коя/кои подписки данните и подписът му са счетени за невалидни и по какви причини (ако проверката е установила присъствие в повече от една подписка).
Такава проверка да може да се осъществи със софтуер и интерфейс, подобен на този, с който в Интернет по ЕГН се извършва проверка на здравно-осигурителен статус.

Надяваме се, че нашето предложение ще бъде прието в името на запазването и увеличаване на общественото доверие в изборния процес. Оставаме на разположение за сътрудничество и подкрепа за реализирането на това предложение.

С уважение,

Източник: http://piratepad.net/E4h78Y1Bvv
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети