БСП догонва ГЕРБ, показват социологически проучвания

DenNews.bg
12.04.2013
размер на текста:

БСП топи разликата с ГЕРБ, като тя е стопена до 2,7%, сочат данните на социологическа агенция Медиана.
Данните са от национално представително изследване, проведено в периода 5-9 април 2013 г. с 1000 души по поръчка на в. "Труд". Ако заимстваме от терминологията на любимия на бившия ни премиер спорт, картината е следната: Единият отбор води с 1:0, но съдията току-що е свирил дузпа за другия. Разбира се, вратарят може да отрази, може и нападателят да не уцели вратата, може да бие и в гредата... Засега обаче е 1:0, предстои дузпа, а до края на "мача" остава почти цяло полувреме. Преднината е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея, се казва в анализа на Кольо Колев от Медияна.
Според него се очертава една основна битка - сблъсък между големите. И към момента съотношението на силите е практически изравнено. Избирателите, които биха предпочели нещо различно от ГЕРБ и БСП, са мнозинство, но подобна значима алтернатива отсъства. Всички останали партии, които имат шанс да преминат 4-процентната бариера, се разглеждат като подробност.
А тези извън БСП и ГЕРБ, които определено имат шанс да попаднат в парламента, засега са ДПС, "Атака" и "Движение България на гражданите". СДС, ДСБ, НФСБ, ГОРД имат шанс да се борят, но времето едва ли ще им стигне.
На практика засега се очертава 5-партийно парламентарно представителство с относителен паритет между двете основни политически сили. И тежко и горко на този, който се опита да състави правителство в такава ситуация.
Но това е засега. И ако тези данни не ви харесват, не псувайте, а гласувайте! Защото от нас, избирателите, зависи дали ще приемем тази картина, или ще я променим, се казва в края на анализа.
Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети