Дъщерята на президента и ексминистър изнесли спестявания преди краха в Кипър

DenNews.bg
11.04.2013
размер на текста:

4 милиарда евро са били изнесени от най-засегнатите кипърски банки дни преди банките да бъдат затворени, а сред щастливците успели да спасят вложенията си са бившият финансов министър Михалис Сарис и дъщерята на президента Никос Анастасиадис, показва разследване на кипърска телевизия. Така те са успели да спасят богатствата си от данъка върху спестяванията.
Според медията едната от фирмите - Модисана (Modisanna), което е изнесла 10 милиона рубли води към адвокатската кантора на кипърския президент Никос Анастасиадис, в която партньор е дъщеря му Елса Анастасиади-Луциу.
Телевизията успяла да се свърже с кантората и оттам обяснили, че конкретната компания няма капитали в Кипър. Друга фирма - Логиком пъблик лимитид (Logicom public limited), изтеглила над 3 милиона долара на 13 март, е свързана с бившия финансов министър Михалис Сарис. Пред "Мега" Сарис е потвърдил, че е член на управителния съвет на компанията, но няма информация за изтеглени авоари.
В сряда станах ясни имената на около шест хиляди физически и юридически лица, които са изнесли пари от Кипър в чужбина в началото на март, но те няма да бъдат огласени. Това беше решено на заседание на парламентарно представените партии под председателството на председателя Янакис Омиру.
Принудителният удар върху притежателите на депозити в кипърските банки бе прието от правителството под натиска на Европейския съюз и Международния валутен фонд като част от антикризисната програма в размер на 10 милиарда евро.
Източник: btvnews.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети