Обвиниха кмета на Исперих в опит за убийство на горски

DenNews.bg
11.04.2013
размер на текста:

Кметът на община Исперих е арестуван по обвинение за опит за убийство и възпрепятстване на органи на властта да изпълнят задълженията си, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград, цитирани от topnovini.bg.
Бейсим Басри от ДПС е задържан по образуваното на 23 февруари досъдебно производство за стрелбата по тримата горски стражари в ловното стопанство „Воден” в края на месец февруари.
Първоначално по обвинение за опит за убийство на длъжностни лица и за създаване на пречки да изпълняват служебните си задължения бе задържан Шенол Хълми от с. Йонково, тъй като свидетели близки до кмета го посочиха като извършител.
Тогава те заявиха пред съда, че Шенол имал ключове от ловната хижа в исперихското село Йонково, която се стопанисва от бащата на кмета Басри. Според свидетелските показания Шенол сам взел автомата от касата и организирал бракониерската акция самостоятелно.
По-късно градоначалникът на Исперих призна, че оръжието, с което е стреляно по лесничеите, е негово. То не било откраднато от Шенол, а само ползвано от него, обясни тогава кметът.
Според събраните впоследствие доказателства обаче се оказа, че не Шенол е стрелял по стражарите и мъжът е освободен срещу гаранция от 2500 лв., а прокуратурата заподозря за стрелбата исперихския кмет.
Вчера общинският кмет е привикан в прокуратурата за даване на обяснения и там му е повдигнато обвинение. Очаква се днес следобед да му бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража".
Междувременно кметът е издал заповед през следващите 4 месеца длъжността му да се изпълнява от заместничката му Невин Скендер. Това било последният документ, подписан от Бейсим Басри, преди да бъде задържан, пише и dariknews.bg.
Заместничката му не е родом от Исперих, живее в общинско жилище и не бе посрещната добре от местното население.
Очаква се днес да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет – Исперих. С позиция ще излезе и общинската структура на ДПС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети