В САЩ излекуваха родено с ХИВ бебе

DenNews.bg
04.03.2013
размер на текста:

Американски лекари са успели да излекуват родено с ХИВ бебе, пише британският вестник The Independent.
В края на миналата седмица учени от американския щат Атланта съобщиха, че дете на 2,5 г., родено с вируса ХИВ, вече е излекувано. Лекарите пазят самоличността на детето в тайна.
В първите 30 часа от живота си то е получило вливане на огромно количество лекарства срещу ХИВ. Малко след това станало ясно, че имунната система на момиченцето реагира на лечението и тестовете показали намаляване на нивата на вируса в кръвта му. 29 дни след раждането вирусът вече бил неоткриваем. Бебето било лекувано общо 18 месеца, след което майката спряла да води бебето в болницата и терапията била прекъсната.
10 месеца по-късно тя отново завела момиченцето в лечебното заведение. Лекарите назначили кръвен тест, за да установят състоянието на детето преди продължаването на лечението. Резултатите обаче показали, че в кръвта на момиченцето няма следа от вируса на ХИВ. Повторен тест потвърдил резултатите.
Лекарите назначили и изследване на антитела на ХИВ, което също се оказало отрицателно.
Специалистите направили проверка и за ДНК на ХИВ, което би означавало, че вирусът се е интегрирал в генетичния материал на болния. Тестовете показали изключително ниски нива – малко над лимита, който позволява да бъде засечено. Заради тези резултати лекарите препоръчали терапията да не започва отново.
Така от една година насам детето не приема медикаменти срещу ХИВ и вече може да се счита за излекувано, съобщават медиците от Атланта.
Това може и да е най-големият успех в борбата срещу СПИН, който е постиган досега, резултатите са окуражаващи, но не значат категорично и окончателно, че учените могат да се справят с ХИВ.
Въпреки това лекарите са категорични, че случаят с излекуваното момиче може да стане основа за изследвания в областта. Според може да се достигне до това методиката да бъде използвана при децата, родени с вируса на ХИВ.
Източник: OFFnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети