По 10 години затвор за брат и сестра, убили бивш любовник

Уникалния Докси метод на Георги Меченов от НИКК доказа, че Венцислав Петрунов е застрелян от Николай Василев. Зоя Чаушева го помолила заради тормоз от страна на жертвата

dennews.bg
04.03.2013
размер на текста:

По 10 години затвор получиха брата и сестрата Николай Василев и Зоя Чаушева от дупнишкото село Палатово за убийството на Венцислав Петрунов преди година.

Николай Василев е натиснал спусъка на газовия пистолет, превърнат в боен

Николай ще излежи присъдата си в затвора в Бобов дол, а Зоя- в Сливен. На първото заседание по делото днес те се признаха за извършители пред състав на Кюстендилския окръжен съд и така получиха по-малки присъди.
За това кой от двамата е изършителят на разстрела доказа уникалният и единствен Докси метод, разработен от старши научния сътрудник от НИКК Георги Меченов. След изследване на проба от отривки от ръцете на брата и сестрата стана ясно, че именно Николай Василев е застрелял жертвата.

С помощта на Докси методът на Георги Меченов бе доказано, че убиецът е Николай Василев

Балистиката, ДНК-анализа и дактилоскопията, разработени от Петко Попов, Цанко Марков и Николай Атанасов от НИКК доказаха, че стрелецът първо е преработил оръжието- газов пистолет „Екол Специал”-99, след което на два от патроните е поставил винт и така е успял само с един изстрел в слепоочието да умъртви Венцислав Петрунов.
По време на четенето на обвинителния акт днес стана ясно, че и брата и сестрата са подготвяли убийството. Причината- Зоя Чаушева прекратила 3-годишна връзка с Петрунов, който не я оставял на мира.

 

Така още в края на ноември 2011-а година Зоя и брат й Николай си купили по един газов пистолет, който бил регистриран на техните имена в служба КОС. След което започнали да изготвят и план за бъдещото убийство.
Така на базата на събраните доказателства от разследващите криминалисти от Дупница и експертизите на вещите лица от НИКК единственият шанс за Зоя Чаушева и Николай Василев бе да се признаят за виновни и така да намалят присъдите си.

Експертите от НИКК и криминалистите от Дупница обсъдиха отново случая


Убийството на Венцислав Петрунов, което бе разкрито за ден, бе извършено на 27-и януари миналата година в землището на село Палатово. Брата и сестрата подлъгали жертвата и тръгнали към село Палатово със собствения му автомобил. След жестокия разстрел, последвал и палежа на колата.
На днешното заседание като частен обвинител в съда се яви жената, с която жертвата живеел на съпружески начала. Антоанета Стоянова не предяви граждански иск и не пожела парично обезщетение за детето им, тъй като процедурите са много тромави.
Детето на Зоя Ушатова, което сега е на 5 години, ще остане при нейните родители.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети