Провал на първия опит за съставяне на правителство в Италия

DenNews.bg
29.03.2013
размер на текста:

Берсани не успя да състави коалиция и да получи подкрепа от другите партии.

Италия остава без правителство, след като лидерът на левицата Пиер Луиджи Берсани съобщи, че опитът му да сформира кабинет се е провалил.
Сега президентът на Италия лично ще оглави опитите да се състави правителство. Джорджо Наполитано ще проведе нов кръг от преговори с партиите.
Берсани информира снощи президента, че не е успял да намери решение на политическата безизходица. Тя настъпи след изборите, на които не беше излъчен категоричен победител. През последната седмица Берсани водеше консултации с партии и организации в опит да сформира коалиция, които претърпяха неуспех.
"Обясних на президента причините - положителните елементи на разбирателство, които дойдоха от много парламентарни групи по основните точки от нашата програма. Посочих и трудностите, произтичащи от условия, които намирам да неприемливи", заяви Пиер Луиджи Берсани, лидер на Демократическата партия
Сега държавният глава лично ще се заеме с търсенето на изход. Консултациите днес ще са с четирите парламентарно представени сили - "Народ на свободата" на Силвио Берлускони, движението "Пет звезди" на Бепе Грило, центристите на Марио Монти и Демократическата партия на Берсани.
Бавенето на топката от политиците обаче не е от полза за икономиката на страната, изпаднала в рецесия. Ключова остава ролята на Бепе Грило, който вчера заяви, че Италия може и без правителство и нарече Берлускони, Монти и Берсани "развратните бащи на италианската политика". Дали обаче подобни изказвания не карат онази една четвърт от италианците, които гласуваха за Грило, да се запитат дали вотът им не е отишъл напразно, пише вестник "Стампа" и допълва, че вместо в обиди, Грило трябва да вложи енергията си за промяна на страната. В патовата ситуация легендата на италианската музика Адриано Челентано се обърна с емоционално открито писмо към политиците и ги призова да се поучат от папата. "Папа Франциск би казал на политиците, че няма по-голяма любов от тази между двама врагове, които за доброто на народа забравят противоречията", написа Челентано.
Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети