Лекари избивали пациенти, за да освободят места

DenNews.bg
28.03.2013
размер на текста:

Бразилска лекарка ще бъде съдена за убийствата на седем свои пациенти, които според обвинението, са умъртвени за да се освободят места за нови попълнения.
Доктор Виргиния Соариш де Соуза и нейният екип в Евангелистката болница в южния бразилски град Куритиба предписвали на пациенти лекарства за отпускане на мускулите, следвала нужда от преминаване на командно дишане, след което намалявали подавания за тях кислород. В резултат жертвите умирали от задушаване.
Д-р Де Соуза, 56-годишна вдовица, била арестувана миналия месец.
Обвинения в убийство са повдигнати на още трима лекари и три медицински сестри, както и на един физиотерапевт от нейния екип.
От записани телефонни разговори станало ясно, че мотивът за убийствата бил да бъдат освободени места в болницата за други пациенти.
Следователите проверяват медицинските досиета на още 1700 пациенти, които са починали в лечебното заведение през последните седем години. Те установили до момента, че още 20 души са били убити. Други близо 300 случая изглеждат съмнителни и се проверяват.
Адвокатът на д-р Де Соуза Елиас Матар Асад заяви, че следователите не са разбрали как работи интензивно отделение и тя ще докаже невинността на клиентката си.
Ако прокуратурата докаже, че д-р Де Соуза е убила 300 пациенти, това ще бъде едно от най-лошите в световен мащаб серийни убийства, съперничещи на нашумялото дело на Харолд Шипман - английски лекар, за който бе установено, че е убил най-малко 215 пациенти. Предстои правителството на президента Дилма Русеф да обяви мерки за реорганизиране на болницата в град Куритиба.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети