Идват 240 международни наблюдатели за изборите

DenNews.bg
27.03.2013
размер на текста:

240 международни наблюдатели ще бъдат изпратени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предстоящите на 12 май парламентарни избори.
Това става ясно от доклад на организацията, с който се предлага разгръщането на стандартна мисия за наблюдение на изборния процес. От ОССЕ препоръчват разполагането на стандартна мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори, за да се оцени тяхното съответствие с ангажиментите, поети от страната ни към ОССЕ,с международните стандарти, както и с вътрешното законодателство. В допълнение към основния екип от експерти ОССЕ препоръчва да бъдат командировани още 22-ма дългосрочни наблюдатели. Освен тях следва да бъдат изпратени 220 краткосрочни наблюдатели, за да се осигури баланс при наблюдението в изборния ден.
Докладът на ОССЕ е следствие на решението на Народното събрание от 28 февруари, с което депутатите предложиха на Министерството на външните работи да покани "разширена" мисия от наблюдатели на ОССЕ. В началото на март външният министър действително изпрати такава покана до международната организация.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети