Северна Корея взе на мушка американски военни бази

DenNews.bg
26.03.2013
размер на текста:

Северна Корея взе на мушка американски бази. В страната тече пълна военна мобилизация. Стратегическите ракетни сили и артилерията с далечен обсег са получили заповед да преминат в боен режим. Това стана ясно от съобщение, публикувано във вторник от националната информационна агенция на Корейската народно-демократична република.
Цели на евентуалните удари са американските военни бази на островите Гуам и Хавайските острови и на територията на САЩ.
Решението беше взето след като американски бомбардировачи извършиха нови полети, заплашващи Северна Корея, отбелязва Ройтерс.
"От този момент Върховното командване на Корейската народна армия поставя в състояние на повишена бойна готовност всички артилерийски войски, включително стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия", се посочва в съобщението на КЦТА.
Съобщението на главното командване идва дни след като южнокорейски и американски военни подписаха нов договор за съвместен военен отговор на провокативни действия на КНДР.
Докато съществуващите договори предвиждат американски ангажимент в случай на конфликт, новият протокол е свързан с отговор на ограничени провокации като изолиран обстрел отвъд границите. Той гарантира подкрепата на САЩ за ответни действия на Южна Корея и позволява на Сеул да поиска допълнителни американски военни сили, ако прецени, че това е необходимо.
Северна Корея обстрелва остров на границата с Южна Корея през ноември 2010 г., при което загинаха четирима души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети