Подновяват разследването срещу Бойко Борисов за убийството на Чакъра

dennews.bg
25.03.2013
размер на текста:

С решение на Европейския съд по правата на човека по делото „Димов и други срещу България" /влязло в сила на 06.02.2013 г. и получено във Върховната касационна прокуратура на 01.03.2013 г./ е установено нарушение на чл. 2 от ЕКЗПЧОС, което има съществено значение за делото. Съдът е приел, че е допуснато нарушение на задължението на българската държава да разследва ефективно обстоятелствата, при които Тодор Димов Тодоров от гр. Харманли /"Чакъра"/ е загубил живота си.
В изпълнение на задълженията си по НПК, главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частно наказателно дело №11/2005 г. на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело определение, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство, като делото се върне за допълнително разследване.
На 6-и ноември ЕСПЧ осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров, убит при полицейска акция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
На 10 и 11 декември 2003 г. къщата му в Харманли, в която Димов се беше барикадирал, беше обстрелвана с гранатомет по заповед на главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов.
Чакъра отказваше да излезе и да се предаде, за да бъде отведен за изтърпяване на присъда от 6 месеца затвор и часове наред стреляше по полицаите, като преди това бе минирал достъпа до къщата си.
По-късно следствието прие, че Димов сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването.
"Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата", категоричен бе тогава Борисов.
"Ако има виновен за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, това съм аз", заяви след разпита пред военен следовател в Хасково генерал Бойко Борисов и посочи, че при всяка подобна ситуация полицията ще действа по същия начин.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети