И до Бог стигнаха лютите спорове за депото в село Джерман

dennews.bg
25.03.2013
размер на текста:

„Бог да ви вразуми, и тримата сте се хванали за Джерман, та за Джерман. Вземете си селото и правете с него каквото си искате, а на жителите на селото направете къщички в района на старите казарми в Дупница. Хлеба скъп, дрехите тоже, ама ако ни вземете и въздуха, какво ни остава и как няма да се замърси и реката? Господ е казал: Там, където не живеят хора да са злите езици и нечистотиите. И тримата сте се хванали за Джерман, та за Джерман. Вземете си селото и правете с него каквото си искате, а на жителите на селото направете къщички в района на старите казарми в Дупница”, призова свещеникът.

 


Председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов даде справка и за останалите терени, върху които е могло да се строи депо, но те щели да бъдат 2 пъти по-скъпи. Това била причината местното ръководство да се спре на проучване на терена в село Джерман, който възлиза на сумата от 20 милиона лева. Отговорът му бе посрещнат от остри критики от представителите на селото, които недоумяваха как така управляващите са преценили, че проучването на терена в село Джерман ще бъде 2 пъти по-евтин, а останалите 2 пъти по-скъпи.
„Ние не сме против това депо, ние сме против това то да бъде в община Дупница, не искаме да бъде в нашето землище. Как преценихте, че депата на останалите терени ще струват 2 пъти повече?”, попита бившият директор на ТЕЦ Бобов дол Кирил Бурановски, който също е член на Инициативния комитет в село Джерман. И се обърна към представителите на инициативния комитет от жк Бистрица знаят ли къде се намира сегашното градско сметище, което те искат да бъде закрито. И отговори сам: в землището на село Джерман.
„Безумие и идиотия е боклука на 6 общини да се стоварва на 400 метра от къщите на село Джерман. Ние сме наясно, че всъщност става въпрос само за тлъсти комисионни, които някои чиновници искат да сложат в джоба си. Експертите от различните ведомства явно са принудени да дават положителни становища, тъй като в противен случай ще да загубят работата си. И ние имаме доказателства за това от експерт, който все още се притеснява лично да разкрие това”, обяви Борислав Тасков.

 


И на мен не ми харесва да плащам данъци и осигуровки, но ми се налага да го правя”, не остана длъжен и председателят на местния парламент Ивайло Константинов.
Малко затишие в залата настъпи, когато началник отдел „Планиране” към Басейнова дирекция в Благоевград Вангелия Иванова, внесе ред в залата. Тя призова всички да спрат за малко да спорят и все пак да дадат думата на експертите. И обясни как по проект депото в село Джерман ще бъде изградено с изолиращи екрани, ще има инфилтратни води, които да се използват за оросяване с цел избягване на горенето на отпадъците. Тя обясни също така, че щяло да се следи непрекъснато дали няма някъде пробил в защитния екран и евентуално замърсяване на почвата и водата.И припомни, че община Дупница ще трябва да плаща огромни глоби, ако не бъде реалзиран проект за регионален център за третиране на неопасни битови отпадъци.

 


Директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Кознички попита защо от Инициативния комитет в село Джерман са поискали оставката му и са твърдели, че първоначално миналата година е дал отрицателно становище за терена в селото, а след това се е произнесъл с положителна оценка. Той дори и намекна, че може и да подаде сигнал до прокуратурата срещу представители на инициативния комитет за уронване на престижа му, след като и от Джерман са дали изявления в медиите, че ще сезират държавното обвинение за подписа на Кознички. И обясни, че първоначалната оценка, която според джерманци е отрицателна, всъщност било съмнение за евентуална опасност. И след като експертния съвет от РЗИ се запознал с положителното становище на други 12 експерти, едва тогава издал положителна оценка и липса на каквато и да било опасност за почвата, водите, въздуха и здравето на жителите на Джерман.
В крайна сметка край на спора сложи директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов. С няколко думи той обясни, че този спор може да се води едва, след като излезе доклада за ОВОС и се насрочи обществено обсъждане. А дали депото ще бъде изградено в землището на село Джерман, зависи изцяло от местното ръководство. Освен това, несъгласните с терена имали право и да обжалват в съда.


 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети