Благовещение е!

DenNews.bg
25.03.2013
размер на текста:

Днес всички християни, православни, католици и протестанти, отбелязваме Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.
Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос.
Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница.
Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.
Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.
Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината.
Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.
В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз.
Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.
Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.
Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети