Българи и румънци в Англия само с биометрични данни

dennews.bg
23.03.2013
размер на текста:

Британските министри обмислят план за снемане на пръстови отпечатъци и подробни биометрични данни от имигриралите румънци и българи във Великобритания следващата година, пише британският „Телеграф", цитиран от news.bg.

Правителството на Великобритания подготвя план, който се състои имигрантите от двете страни да притежават „биометрични разрешения за пребиваване", които ще имат за цел да показват в какви социални, обществени програми и услуги могат да участват. Картите ще съхраняват данни, включително пръстови отпечатъци и снимка на притежателя.

За да получат карта, имигрантите ще трябва да отидат до Британската гранична агенция или пощенски офис, където ще им бъдат взети пръстови отпечатъци, снимка и електронен вариант на подписа им.

Мярката се обсъжда, след като вицепремиера на Великобритания Ник Клег се отказа от обещанието си да насърчи амнистия за нелегалните имигранти, пребивавали в страната повече от 10 години.

Следващата седмица премиерът Дейвид Камерън ще произнесе реч за имиграцията с цел да убеди избирателите, че Коалицията е решена да спре притока на имигранти от Румъния и България през следващата година.

От следващата година падат работните ограничения за българи и румънци и някои британски политици се опасяват, че значителен брой хора от двете страни ще се насочат към Албиона, коментира британският таблоид.

Британските министри обявиха, че разглеждат ограничения за програми, които се смята, че се търсят от имигрантите, за да се възползват от облагите на системата.

Такива разрешения вече са нещо рутинно за неевропейските имигранти във Великобритания и консерваторите искат същата мярка и за румънци и българи.

Планът може да срещне и спънки според законодателството в ЕС, тъй като налагането на такава карта вероятно ще трябва да бъде наложено и за всички емигранти от страните в ЕС, които пребивават във Великобритания.

Припомняме, вчера Великобритания обяви, че ще смекчи тона за нашите работници.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети