100 млн. евро на български фирми и граждани има в кипърски банки

DenNews.bg
21.03.2013
размер на текста:

Депозити за 100 милиона евро на български граждани и фирми (без банките) има в кипърските банки. Това показва статистиката на Европейската централна банка, пише БГНЕС.
Общо на влогове в кипърски банки се държат 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда са на банки, а останалите 69,6 милиарда – на други частни или физически лица.
Малко повече от половината сума, или 56,6 милиарда евро, е притежание на кипърски граждани. От останалите страни-членки на ЕС гърците държат най-много пари в кипърските трезори – 4,7 милиарда евро, следвани от британците – около 2 милиарда.
Сред останалите чужденци най-големи депозити имат руските банки и граждани. Тяхната сума, според различните източници, достига до 35 милиарда евро.
Кипър продължава да търси спасение за финансовата си стабилност, като решението за спасителния заем трябва да бъде взето най-късно в четвъртък, е заявил държавният глава, напускайки президентския дворец в Никозия. Никос Анастасиадис председателства кризисна среща на кабинета късно снощи, информира и bTV.
Властите трескаво търсят резервен, който да замени идеята за спорния еднократен налог върху влоговете. Отхвърленият от парламента план лишава страната от спасителен срещу фалита заем.
„Настроенията в бизнес средите са страх и безпокойство, породени от несигурността дали правителството ще успее да намери успешна алтернатива, след като парламентът отхвърли предложението за налог върху влоговете,” коментира председателят на търговската камара на Кипър Фидиас Пилидис.
Тройката кредитори поиска Кипър да осигури 5,8 млрд. евро собствени средства, за да отпусне заем от 10 милиарда. Европейските партньори на Острова на Афродита съжаляват за отхвърления план и очакват властите да намерят друго решение.
„Дори и проблемът да бъде решен, хората пак ще искат да изтеглят парите си от банките,” допълва Пилидис.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети