Израел задави свръхсигурната лимузина на Обама с грешно гориво

DenNews.bg
21.03.2013
размер на текста:

Без да използва специални средства Израел разби мита, че лимузината на американския президент Барак Обама заслужава да бъде наричана свръхсигурна.
Cadillac One се задави и отказа по време на официално посещение на Обама в Израел, като причината според информацията на изданието 2424.co.il, е сгрешено гориво.
Посочва се, че служител на американското правителство е допълнил горивния резервоар на лимузината с дизел вместо с бензин. Ако може да се вярва на информацията, това се е оказало пагубно за колата, чийто двигател първоначално започнал да прекъсва, а малко след това отказал напълно. Инцидентът се случил на магистралата между летище Бен Гурион в Тел Авив и Ерусалим, съобщава AutoMedia.bg.
В крайна сметка свръхсигурната кола била репатрирана, а на Обама му се наложило да използва друг транспорт.
Местното издание е категорично, че Израел няма вина за този инцидент. Няма съмнение, че това е неволна грешка, а не атентат. Тайните служби на САЩ обаче водят собствено разследване.
Неотдавна колата се провали и при посещение на Обама в Ирландия. Тогава луксозната и сигурна лимузина се заклещи на портала на американското посолството в страната.
Автомобилът беше предоставен Барак Обама при встъпването му в длъжност през 2009 г. По традиция за всеки нов президент на САЩ се изработва специална лимузина.
Въпросният Cadillac One има славата на един от най-сигурните автомобили в света. Силно модифицираната кола има почти непробиваема броня и постоянна връзка с Пентагона, а шофьорът й е специално обучен кадър на ЦРУ, трениран да изведе президента на безопасно място дори и в най-сложна ситуация.
Наред с какви ли не подобрения доближаващи лимузината до кола на супергерой, тя разполага с прибори за нощно виждане, автономна система за подаване на въздух, контейнери със сълзотворен газ, както и банки с кръв, които да бъдат използвани за спешно кръвопреливане, ако президентът бъде ранен.
При изтичане на срока на службата на президентския автомобил, който струва около $450 000, той обикновено се унищожава. Единици, и то от по-старите екземпляри, са в музеи, но на туристите е разрешено да ги разглеждат само отвън.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети