Хакери атакуваха банки и телевизии в Южна Корея

dennews.bg
20.03.2013
размер на текста:

Южна Корея се опитва да разбере причината за масивен срив на компютърни мрежи в големите телевизии и банки, като все още не може да се уточни дали Северна Корея е въвлечена в кибератака, съобщиха от правителството и полицията, цитирани от „Йонхап", информира news.bg.
Най-малко три телевизии - KBS, MBC и YTN - и две банки - Shinhan Bank и Nonghyup - са подали сигнал до полицията, че техните компютърни мрежи не работят от около 14 часа местно време и причините не са ясни, информираха от полицията.
Властите се опитват да разберат дали хакнатите телевизии и банки са мишена на кибератака и дали тя е извършена от Северна Корея. Съобщава се, че сривът в системата е станал по едно и също време.
От военното министерство обявиха, че мрежата им работи нормално. Не са засегнати мрежи на правителството и местната власт.
Южна Корея обвинява Северна Корея за серия от кибератаки срещу страници на правителствени агенции и финансови институции през последните няколко години. Пхенян отхвърля нападките.
През последните няколко седмици нарасна напрежението на Корейския полуостров след редица заплахи от страна на Пхенян, които бяха предизвикани от военни учения между САЩ и Южна Корея и наложените нови санкции от Съвета за сигурност заради проведения от Пхенян трети ядрен опит в началото на годината.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети