Украински депутати пак се сбиха в спор за руския език

dennews.bg
19.03.2013
размер на текста:

За пореден път депутати в украинския парламент се сбиха. Боят е започнал между депутати от националистическата партия „Свобода" и Партията на регионите пред трибуната на парламента тази сутрин, докато лидерът на „Свобода" Олег Тяхнибок говори от трибуната, предаде „Киев Поуст", цитиран от news.bg.
Сбиването е станало заради спора около използването на руски език в парламента.
Преди боя лидерът на Партията на регионите Александър Ефремов произнесе реч на руски език.
Членовете на партията „Свобода" освиркаха речта на Ефремов, произнесена на руски и започнаха да викат: „Украински!" и поискаха Ефремов да говори на украински.


От своя страна Ефремов се оплака, че депутатите са прекъснали неговата реч.
Тяхнибок се обърна към парламента след Ефремов.
Когато започна своята реч Тяхнибок в парламента, членовете на Партията на регионите започнаха от своя страна да освиркват и да викат: „Фашисти!".
Председателят на Върховната Рада Владимир Рибак обяви, че прекратява работата на парламента и извика лидерите на парламентарни групи в своя кабинет за консултации.
Членовете на „Свобода" многократно предупреждаваха да блокират трибуната, ако се говори на руски език.
Много често в украинския парламент стават сблъсъци между националистите и подкрепящите Русия.
През лятото на 2012 година Украйна прие закон за руския език - той е със статут на регионален език в регионите, където е майчин език на най-малко 10% от населението или в общо 13 от 27 административно-териториални единици в страната, включително Киев и Севастопол.
Руският все още се използва много в Украйна, специално на изток, в Крим и столицата Киев. Има силни движения в защита правата на рускоговорящите.
Законът позволява парламентът, правителството и други правителствени и изпълнителни тела да публикуват техните си решения на регионалния език. Също така телевизионните компании могат да излъчват предаванията на друг език.
Но украинският език си остава официален.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети