Райков: Екипът ни е работлив, а не бъбрив

DenNews.bg
13.03.2013
размер на текста:

Служебният кабинет пое задълженията си с заявката, че „екипът е работлив, а не бъбрив”, както изтъкна самият служебен премиер Марин Райков при представянето на новите министри днес.
„Мога да си позволя оценка лична за начина, по който вие върнахте властта. Доказахте, че сте силен, а не силов политик като създадохте условия народът да бъде чут”, обърна се преди това Райков към Бойко Борисов. „Това е от ключово значение. Доказахте, че демократ принципи не са само основа на нашето законодателство, но че са стил на поведение и на мислене на българската политическа класа”, добави той.
Райков представи всички министри от кабинета, като посочи, че гръбнакът на това правителство ще бъдат трите вицепремиери, все дами- Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие; Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика и Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.
„Изборът на Петя Първанова е исторически. Първата жена, която получава този уникален професионален шанс в МВР”, заяви премиерът при представянето на първата дама-шеф на вътрешното министерство.
За финансовият министър Калин Христов той заяви: Той ще бъде винаги до мен, ключова фигура в това правителство. „Ние авантюри няма да предприемаме”, гарантира Райков.
По думите му транспортният шеф Кристиян Кръстев "заема ключови позиции на изключително млада възраст", министърът на образованието проф. Николай Милошев е "изключително уважаван представител на академичната ни общност", спортният шеф Петър Стойчев "няма нужда от аргументация, той е просто шампион", а регионалният министър Роман Василев има "изключително тежка и сложна задача, по която трябва да бъдат направени много неща".
„Доц. д-р Тодор Тагарев, министър на отбраната, е един от най-модерните експерти в областта на въоръжените сили у нас. Владимир Пенев е министър на културата. Той беше най-добрият избор поради своя висок интелект, артистичен талант. Юлиян Попов, министър на околната среда и водите, е човек, когото познавам от доста време. Той идва от Лондон. Опитът му се простира далеч извън пределите на тясната специалност на това министерство. Асен Василев ще е министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той е възпитаник на Харвард. Тясната му специалност е в областта на конкурентоспособността. Ще работим по темата за монополите изключително сериозно”, добави още Райков.
Досегашният вицепремиер и МВР министър Цветан Цветанов връчи на бившия вече премиер Бойко Борисов уголемена реплика на медальон на древногръцката богиня на победата Нике, който е намерен при разкопки в пловдивско село.
От своя страна Борисов посъветва Райков да не обръща внимание на „това, което ще говорят политическите партии, включително и нашата. Ние няма да ви критикуваме”.
„Управлявахме в най-тежкото време за света. Ние ще си направим ясна равносметка преди изборите. Който иска да се подава на популизъм, да го прави”, заяви още Борисов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети