Борисов предава властта на служебния кабинет в 10 часа днес

DenNews.bg
13.03.2013
размер на текста:

В 10 часа днес започва церемонията по приемственост на кабинета в оставка и служебното правителство. Новият служебен кабинет с премиер Марин Райков ще встъпи в длъжност с указ на президента Росен Плевнелиев, след като щафетата бъде предадена от досегашният премиер Бойко Борисов.
Досегашните министри ще предадат постове си на новите министри след церемонията, на бюрата си във всяко едно ведомство през около половин часов интервал.
Както стана ясно вчера, служебният премиер Марин Райков ще бъде и министър на външните работи. Три жени ще бъдат вицепремиери - Екатерина Захариева, която поема Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Деяна Костадинова ще отговаря за труда и социалната политика, а Илияна Цанова за управлението на средствата от Европейския съюз. Още една дама влиза в служебния кабинет - генерал Петя Първанова, която ще оглави силовото министерство.
Извън конституционните функции на правителството, министрите ще трябва да подготвят антимонополно законодателство в областта на енергетиката, да пазят фискалната стабилност и да се стремят към развитие в сферата на заетостта и доходите. Кабинетът „Райков” ще управлява около 3 месеца до назначаване на ново, одобрено от бъдещия парламент, правителство.
Останалите министри са: Асен Василев на икономиката, енергетиката и туризма. Драгомир Йорданов е министър на правосъдието. Проф. Иван Станков е министър на земеделието и храните. Калин Христов е министър на финансите. Кристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Проф. Николай Милошев е министър на образованието, младежта и науката. Проф. Николай Петров е министър на здравеопазването. Петър Стойчев е министър на физическото възпитание и спорта. Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство. Тодор Тагарев е министър на отбраната. Владимир Пенев е министър на културата. Юлиан Попов е министър на околната среда и водите.
Президентът ще разпусне 41-ото Народно събрание на 15 март, а предсрочните избори ще се проведат на 12 май.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети